MASONERIA-Trecut,Prezent si Viitor

" From ranks you came in ranks you go,,!

20 Apr

Coduri masonice

adaugat in General on 20.04.08

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

This code is one of the simplest codes there is. You can even do it in reverse. A being 26 until Z is 1.

Now using the code above, apply that to the following government and media establishments. And do the math. The number 13 or 33, sometimes both are cleverly hidden in the initials.


3 2- 19=13 The Eye of Horus. Same as Dairy Queen
C B S

3 14 14 =3+1+4+1+4=13
C N N

3 9 1=3+9+1=13
C I A (Central Intelligence Agency )

4 8 19=4x8=32-19=13
DH S (Department of Human Services)

6 2 9= 6- 2=4+9=13
F B I

14 19 1 = 1+4=5-19=negative14+1=negative13 ?
N S A

1 15 12 = 1+15=16-1=15-2=13
A O L (America On-Line) note the eye in the pyramid.

6 5 13 1 = 6-5=1+13=14-1=13
FE M A (Federal Emergency Management Association)

5 16 1 = 5+1=6+6=12+1=13
E P A (Environmental Protection Agency) This is a shame. Its the only way they could charge us for the air we breathe.

13 9 F = 1+3=4+9=13F F=Freemason
M I 6 (British Intelligence) This one is freemason from front to back

23 8 15 = 2x3=6-8=-2+15=13
W H O (World Health Organization)

10 7 2 This one was very clever. Its reversed. = 2x7=14-01=13
K G B (Russian Intelligence)

14 1 6 20 1 This one is reversed also. = 1x20=20+6=26+1=27-14=13
N A F T A (North American Free Trade Agreement)

14 1 20 15 = 14-1=13-20=negative 7-1=negative 8-5=negative 13 ?
N A T O (North Atlantic Treaties Organization)

20 2 14 =20-2=18-1=17=4=13
T B N (Trinity Broadcasting Network) TRINITY BROADCASTING NETWORK The biggest and most evil force of unholy false Christianity

21 19 1 = 2x1=2+1=3+9=12+1=13
U S A

     media: 5.00 din 7 voturi

0 comentarii

20 Apr

MISTERELE MASONERIEI 2

adaugat in General on 20.04.08

INTERVIU CU EUGEN OVIDIU CHIROVICI-Marele Maestru al M.L.N.R. Eugen Ovidiu Chirovici, Marele Maestru al M.L.N.R.@Care este situatia actuala a recunoasterii internationale a Marii Loje Nationale a Romaniei?

Raspuns: Marea Loja Nationala din Romania, ca singura obedienta regulara de pe teritoriul tarii noastre, are 102 recunoasteri internationale, printre care cele mai multe state din SUA (acolo unde fiecare stat are Marea lui Loja), Elvetia, Germania, Franta, Italia.

@
Exista si recunoasterea Angliei?

Nu, nu avem inca recunoasterea Angliei din niste motive procedurale destul de greu de explicat. Mai exact spus, Marea Loja Nationala din Romania nu are inca recunoasterea Marii Loje Unite a Angliei, asa-numita Marea Loja Mama a Lumii. Anglia a recunoscut Marea Loja Nationala din Romania in 1930. Cativa ani mai tarziu a avut loc pe teritoriul Romaniei o unificare, facuta sub bagheta lui Mihail Sadoveanu, intre Marea Loja Nationala din Romania si Marele Orient, cu alta obedienta pana atunci regulara, condusa de Jan Pangal. In scurt timp au aparut insa anumite acuze de iregularitate si anume ca o structura regulara s-ar fi unit cu una iregulara. In acele conditii, pana la definitivarea unor rezolutii, Marea Loja a Angliei a suspendat recunoasterea Marii Loje Nationale de la noi. Au urmat evenimentele bine cunoscute: cel de-al doilea razboi mondial, perioada comunista, si problema a fost reluata abia dupa 1990. Din pacate, dupa �90, pe teritoriul Romaniei au aparut doua obediente care se numeau Marea Loja Nationala din Romania. Una de inspiratie franceza si una instalata de Italia, cu mandat international. La Marea Loja Unita a Angliei s-a pus problema cui trebuie data o eventuala recunoastere, cine este urmasa legitima a masoneriei din perioada interbelica, pentru ca ambele structuri isi revendicau aceeasi filiatie. Din acest punct de vedere, situatia a fost stationara, pana in ianuarie 2001. Atunci, cele doua entitati, respectiv Marea Loja Nationala din Romania si Marea Loja Nationala Unita din Romania , pe care o conduceam eu, s-au unificat. Unificarea respectiva a fost contestata de anumite grupari, din motive procedurale. Masoneria are un alt simt al timpului. Chiar daca iti ia 50 de ani sa clarifici o cauza, nu te joci cu chestiuni de acest gen, pentru ca orice greseala se poate repercuta peste decenii. Anglia a consacrat opt conditii pentru recunoastere. Prima dintre ele se refera la regularitatea originii, daca te-ai nascut regular. Marea Loja s-a nascut regular, dupa procedurile consacrate. S-a pus problema care este urmasa masoneriei din perioada interbelica. Subliniez inca o data, avem totusi 102 recunoasteri de la cele mai mari puteri masonice ale lumii, care sunt la randul lor regulare.

@
La scurt timp dupa alegerea dumneavoastra in functia de Mare Maestru, pe site-ul MLNR a aparut un material referitor la planurile dumneavoastra de viitor. Detaliati.
Eu am spus, dupa 1990, spre oripilarea unora, probabil, citandu-l pe Deng Xiao Ping: Atunci cand deschizi fereastra sa intre aer proaspat pot intra si tantari. Dar solutia este sa tii fereastra inchisa? Nu. Romania, in 1989, era ca o casa cu toate ferestrele inchise, datorita politicii autarhice si staliniste promovate de regimul Ceausescu. Sigur, ferestrele s-au deschis, uneori brutal si rapid, si poate ca au intrat si unele lucruri rele. Fara indoiala, da. Si includ aici atat lumea culturala, societatea civila, partidele politice, cat si mediul de afaceri. Stim cu totii cate s-au intamplat. Nici masoneria, poate, nu a pretins vreodata in acea perioada ca putea sa fie, prin prestatia membrilor ei si prin calitatea lor, similara masoneriilor asezate, de traditie seculara, cum sunt cele din Statele Unite, din Anglia sau Franta. Nu se putea. Sigur ca mergi pana la o anumita limita in a face un anumit rabat la calitate. Si a fost o perioada, sa spunem, de acumulari mai mult cantitative decat calitative. Era, dupa parerea mea, absolut inerent sa trecem si printr-o astfel de perioada. Ceea ce spuneam eu atunci era ca aceasta etapa s-a incheiat, ca traim deja o stare de normalitate, care se regaseste deja si in masonerie, si ca vom ridica stacheta vizavi de lucrul in ateliere si in loji, dar si vizavi de calitatea celor care lucreaza in aceste ateliere. Fara ca situatia sa fie dramatica, se simtea nevoia unei etape noi. Avem o medie de varsta undeva intre 40 si 45 de ani. Chiar alegerea mea ca Mare Maestru, sunt foarte tanar pentru aceasta functie in comparatie cu omologii mei din alte mari loji, se explica si prin acest fapt, reprezint oarecum varsta medie. Unul dintre fenomenele care preocupa masoneriile vestice este imbatranirea. In special in Statele Unite ale Americii , unde din cauza stilului de viata modern si extrem de agitat, extrem de pragmatic si materialist, tinerii sunt mai putin atrasi de masonerie. Referitor la Constitutie, lucram, cum am spus, la obiective pe care le voi urmari pe parcursul celor trei ani de mandat. Trebuie sa chibzuiesti foarte, foarte bine inainte de a vorbi, tocmai datorita eticii noastre. Este foarte greu sa discutam in plan profan, fara sa deconspiram anumite lucruri care au o natura speciala. Simplu spus, modificarile Constitutiei MLNR vor viza, pur si simplu, o mai mare si mai inteligenta aplecare spre munca spirituala. Ma refer la ritualuri, la simbolistica, aspecte care, sa spunem, in anumite puncte, au fost intr-o oarecare masura neglijate.

@
Au devenit oarecum formale?
Nu cred ca s-a mers pana intr-acolo incat au devenit formale in vreun atelier, dar o mai mare aplecare spre ele cred ca se impune. Sa stiti ca sunt discutii, dezbateri pe plan international daca trebuie accentuata latura caritabila a masoneriei, ca in Statele Unite ale Americii, daca trebuie accentuata latura sociala a masoneriei, ca in America de Sud , de exemplu, sau latura spirituala a masoneriei, ca in Europa. Europa este centrul unei asa-zise masonerii spirituale, cu o mai mare aplecare spre slefuirea spirituala a individului. Noi suntem adeptii acestui din urma curent.

@
Printre cele mai dese acuzatii aduse masoneriei, inclusiv celei din tara noastra, se numara si cea referitoare la faptul ca, incluzand in randurile sale si anumiti membri implicati in afaceri mai mult sau mai putin legale, le-ar oferi acestora protectie si sprijin.

Nici pomeneala sa existe o astfel de protectie. In primul rand ca ne-o interzice regulamentul si Constitutia MLNR. Vedeti, fiecare om are un anumit traseu profan inainte de a intra in masonerie. Sa zicem ca eu, in calitate de Mare Maestru, Doamne fereste, fac un accident de masina , din vina mea. Platesc legal pentru ce am facut. Automat asta ma pune in postura de a nu mai putea fi mason. Deci nu Mare Maestru, nici macar mason. Si asta pentru ca, inca de la initiere, am jurat sa respect legile tarii. Inca de la intrarea mea intr-un atelier ca ucenic. Niciodata nu mi se va admite un rabat de la acest juramant, pe care l-am facut si pe care mi-l reinnoiesc de fiecare data. Sigur ca in momentul in care primesti pe cineva in atelier, un profan care bate la poarta templului, verifici ce a facut pana atunci. Cel mai banal lucru este sa aiba un cazier curat. Plus referintele celor doi frati masoni care garanteaza pentru solicitant. Se mai face o ancheta... Abia dupa aceea se decide ca totul este in regula, ca este un om liber si de bune moravuri, cum se spune la noi, si il primesti in atelier. Daca traseul lui in activitatea profana, ulterior, il pune in afara legii, el este radiat din functie. Nu putem raspunde de asemenea accidente. Nu inseamna ca daca un mason care are o firma comite o frauda, de exemplu, inseamna ca masoneria romana comite o frauda. Inseamna doar ca un mason comite o frauda. Asa cum daca un politist este prins luand mita nu putem spune ca toata Politia, ca institutie, ia mita. Sigur, sunt cazuri care ne preocupa si sigur ca e bine sa nu se intample niciodata. Sa nu se intample in asa fel incat un om care a fost primit si se presupune ca a primit o anumita educatie spirituala in atelierul din care face parte sa fie pus intr-o postura atat de penibila de a incalca legea, intr-un fel sau altul. Dar se intampla, se intampla si la noi. Speram sa nu se mai intample in viitor.

@
In situatia in care un frate mason incalca legea, cum se manifesta Loja?
Regulamentul e foarte clar. Este suspendat pentru ca se actioneaza pe prezumtia de nevinovatie, pana la lamurirea acelei cauze, este practic in afara ordinului. In functie de cum se pronunta justitia, printr-o sentinta definitiva pronuntata in privinta lui, daca este declarat nevinovat isi reia locul in atelier. Daca insa justitia il condamna, el ramane definitiv radiat.

@
Au existat cazuri de "frati" exclusi din loja din cauza faptului ca au incalcat legea?

Au fost. Au fost asemenea cazuri, dar de fiecare data am procedat conform regulamentului, asa cum am explicat.

@
In acelasi context, puteti sa ne explicati de ce exista in foarte multe cazuri opinia ca Masoneria ar avea un rol negativ?
Am observat si eu. Urmaresc site-urile, imi place sa navighez pe Internet, urmaresc dezbaterile. Ce constat e ca sunt doua tipuri de atitudini antimasonice. Una care considera ca masoneria are o influenta clar malefica pentru tara in general, se vorbeste de conceptul de iudeo-masonerie, nu are nici o baza reala. Iar o a doua conceptie nu este propriu-zis antimasonica, cat este mai degraba o impresie proasta despre masoneria romana, din cauza unor scandaluri sau unor interpretari, multe dintre ele absolut nedocumentate. Au mai aparut atacuri si in presa ultimilor ani, in care fenomenul masonic a fost tratat de foarte multe ori "hormonal" sau anecdotic. Si atunci s-a creat impresia ca masoneria romana, care ar trebui sa fie de elita, este o grupare de mici afaceristi verosi care fac si desfac legea. Asa cum am spus, nu este nici pe departe asa. Si este de datoria noastra ca, prin exemplul personal, sa modificam aceste opinii negative.     media: 5.00 din 7 voturi

0 comentarii

20 Apr

Marea Loja Naţională a masonilor din România, recunoscută de Marea Lojă Unită a Angliei

adaugat in General on 20.04.08

Marea Loja Naţională a masonilor din România a primit recunoaşterea din partea Marii Loji Unite a Angliei. Astfel, loja condusă de Eugen Ovidiu Chirovici devine singura loja masonică din ţara noastră recunoscută de cea mai veche lojă din lume.
Marea Loja Unită a Angliei este numită şi "Loja-mamă a Lumii". În acest moment, în România funcţionează în paralel mai multe mari loji masonice şi fiecare caută recunoaşterea oficială în străinătate.
     media: 5.00 din 5 voturi

0 comentarii

20 Apr

LOJIILE MASONICE SI POLITICA DIN ROMANIA

adaugat in General on 20.04.08

La ora actuala, avem in Romania doua mari loji nationale: Marea Loja Nationala a Romaniei, mai repectabila, care este condusa de dr. Viorel Danacu, si Marea Loja Nationala din Romania, aflata sub conducerea lui Eugen Ovidiu Chirovici. Prima are in jur de 800 de membri, cea de-a doua vreo 2000, ultima obtinind pe vremea guvernului condus de Adrian Nastase statutul de “ utilitate publica ”. As mai adauga aici ca problemele pentru diverse organe ale statului roman - Justitie, SRI, Consiliul Concurentei , etc.- create de membrii marii loji pastorita de Chirovici sunt mai multe si mai grave decit acelea care apartin celorlalti romani la un loc…

Inca de la investirea guvernului Tariceanu din 2005, presedintele Basescu i-a refuzat marelui maestru al marii loji nationale din Romania, Eugen Ovidiu Chirovici, un post de ministru. Acest fapt pare sa fi declansat ostilitatile intre membrii acestei loji si presedinte, mai ales tinind cont de faptul ca loja l-a suportat activ pe Adrian Nastase si PSD in timpul campaniei electorale din 2004. Astfel, in mod cu totul atipic pentru calitatea formala de mare maestru, Eugen Ovidiu Chirovici s-a implicat direct in luptele politice de la Bucuresti, devenind chiar membru al Partidului Conservator inca din 2003.
Deseori s-a spus cã Ritul Scotian Antic si Acceptat este Universitatea Masoneriei. Care este, de fapt, menirea sa?

Ritul Scotian Antic si Acceptat exploreazã concepte filosofice, precum si de istorie, de eticã si de moralã. Ne învatã sã cãutãm drumul cãtre Întelepciune, ne învatã importanta de a fi rãbdãtori si deci toleranti. De aceea credem cã am putea aduce o schimbare în bine în viata celor din jur. Suntem preocupati de promovarea pe toate planurile a natiunii române si a integrãrii ei în Lantul Universal al Natiunilor. În acest sens nu pot decât sã îl citez Prea Puternicul Suveran Mare Comandor Fred Kleinknecht: Una din învãtãturile de cãpãtâi ale Ritului Scotian este aceea de a ne construi natiunea.

Ritul Scotian este corpul masonic care are rol de liant, pe plan international, între diferitele Masonerii nationale. Este o upgrade-izare a Ritului de York — atât din punct de vedere ritualistic, cât si teritorial. Mai mult chiar, Ritul Scotian este o înglobare a ritualurilor diferitelor societãti initiatice — Rozicrucieni, Templieri. De aceea este absolut natural si necesar ca orice mason sã treacã prin înalta scoalã a Ritului Scotian Antic si Acceptat.

Radu Timofte avertiza în Senat, în anul 1997, că “masoneria are tendinţa să ocupe toate funcţiile importante în stat din România”. Devenit director al SRI în anul 2000, Timofte a ajuns, la rândul său, potrivit surselor , unul dintre “fraţi”.

Marele Maestru Chirovici rezuma activitatea masoneriei româneşti în ultimii 16 ani spunând că medalia nu se poartă la vedere, dar rezultatele vor fi măreţe. Rămâne de văzut şi reversul medaliei pomenite de întâiul mason al ţării, care coordonează “lucrarea” făcută în paralel cu Guvernul. Există indicii că noii capi politici ai serviciilor secrete au fost investiţi în funcţii tot pe filiera masonică. De altfel, în proiectul de lege privind siguranţa naţională, dezbătut şi aprobat în Parlament, aleşii masoni au impus obligativitatea ca şefii serviciilor secrete să fie investiţi politic, motiv de nemulţumire pentru profesionişti care nu au şanse de a accede la vârf.

     media: 4.33 din 6 voturi

0 comentarii

20 Apr

VECHILE ÃŽNDATORIRI ALE UNUI MASON LIBER

adaugat in General on 20.04.08

CONSTITUŢIA lui ANDERSON - 1723 ,Acestea vor constitui regulile de comprtament etic ale unui Frate Mason

I. În ceea ce priveşte pe DUMNEZEU şi RELIGIA.

Un Mason este obligat, prin ţinuta sa, să se supună legilor moralei şi daca întelege corect Arta Regală, el nu va fi niciodată un ateu stupid, nici un libertin fără de religie. Indiferent de religia Fratelui şi de felul credinţei sale, acesta nu va fi exclus din Ordin, deoarece el crede în gloriosul Arhitect al Raiului şi Pamântului şi practică sacrele îndatoriri ale moralităţii.

Masonii îmbină virtuţile puterii de a convinge cu legăturile dragostei fraţeşti.

II. Despre MAGISTRATUL CIVIL, SUPREM şi SUBORDONAT.

Un Mason este un subiect obişnuit în faţa autorităţilor civile, oriunde s-ar afla sau munci şi nu trebuie niciodată să fie implicat în conspiraţii sau comploturi împotriva păcii şi bunăstării naţiunii sale sau care îl gazduieşte şi nici să se poarte într-un mod nedemn faţă de magistraţi. El se va conforma cu dragă inimă oricărei autorităţi legislative, va susţine, în orice ocazie, interesul comunităţii şi va promova zelos, prosperitatea ţării lui. Prin natura lor masonii sunt meniţi să promoveze pacea, să cultive armonia şi să trăiască în bună înţelegere şi dragoste frăţească.

III. Despre LOJE

O Loja este un Templu al Artei Regale unde Masonii se adună pentru a lucra, a se instrui şi a aprofunda, în mod ritual, misterele vieţii. Fiecare Frate trebuie să aparţină unei Loje şi să se supună Regulamentelor acelei Loje, Constituţiei şi Regulamentelor Generale ale Ordinului. Din timpuri îndepartate, nici un Maestru, Calfa sau Ucenic nu poate lipsi de la Tinuta Lojei, mai ales atunci când este convocat, fără a suporta o severă cenzură, mai puţin cazul când Venerabilul sau Supraveghetorul consideră că pura necesitate l-a împiedicat să participe.

Persoanele care au calitatea de Maeştrii Masonii sau admise în primele doua Grade de Ucenic şi Calfa ai unei Loji trebuie să fie oameni buni şi cinstiţi, născuţi liberi, de vârstă matură, cu gândire sănătoasă, un om moral, toţi cu un cazier fără pată.

IV. Despre Venerabili, DemnitariI, Membrii şi Ucenici.

Orice avansare în Frăţia Masonică se bazează pe meritul personal şi străduinţa fiecăruia, astfel încât Maestrul Arhitect să fie bine servit, în condiţiile în care Fraţii nu se vor face de ruşine cu cunoştinţele lor şi nici Arta Regală nu va fi desconsiderată. De aceea nici un Maestru sau Demnitar nu este ales de catre Maeştri decât după meritele personale şi nu după serenitate. Candidaţii ar trebui să stie, fără doar şi poate, că nici un Maestru nu va propune sporul de salariu pentru un Ucenic sau O Calfa dacă acesta n -a lucrat suficient timp cu el, însuşindu-şi cu asiduitate învăţămintele gradului în care a fost admis prin ritual.

Nici un Frate nu poate fi Demnitar până n-a trecut de stadiul de Maestru, nici Maestru Venerabil, până n-a funcţionat ca un Demnitar, nici Mare Demnitar, până n-a fost Maestru Venerabil al unei Loji, nici Mare Maestru, dacă n-a fost Mare Demnitar înainte de alegerea sa, care oricum trebuie să fi fost un Frate Maestru Venerabil de cea mai bună calitate.

Şi spre binele, uşurinţa şi eleganţa îndeplinirii sarcinilor sale, Marele Maestru are puterea de a-şi alege propriul Mare Maestru Adjunct, care trebuie să fie, sau să fi fost înainte, Maestru al unei Loji şi care are privilegiul de a acţiona în acelaşi mod în care ar acţiona Marele Maestru, cu excepţia cazurilor când acesta este prezent sau îşi interpune autoritatea în scris.

Acestor diriguitori şi guvernanti supremi şi subordonati ai vechii Loji urmează să li supună, corespunzător funcţiilor lor, toţi confraţii, în conformitate cu sarcinile şi regulamentele respective, în mod cuviincios, reverenţios şi cu dragoste.

V. Despre conducerea Breslei în procesul muncii.

Toti Masonii vor munci onest în zilele lucrătoare şi vor trăi decent în zilele libere, iar ţinuta de lucru va fi stabilită de legea pamântului său confirmată de datină. Cel mai "priceput" dintre Fraţi va fi ales sau numit Maestru sau Supraveghetor al muncii în atelierul maestrului-arhitect şi pentru a fi apoi numit Maestru Venerabil de către cei care lucrează sub conducerea sa. Membrii corporaţiei vor trebui să evite orice discuţii necuviincioase, să nu-şi dea porecle urâte, ci să se adreseze unul altuia cu apelativul FRATE. Ei trebuie să aibă, atât în Loja, cât şi în afara Lojei, o comportare politicoasă. Maestrul Venerabil care îşi cunoaşte îndemânarea în Arta Regală va prelua lucrul de la maestrul-constructor pe cât de ieftin posibil şi se va folosi de bunurile acestuia cât mai sincer, ca şi cum ar fi ale sale proprii. De asemenea, nu va acorda nici unui Frate Discipol sau Companion un salariu mai mare decât va merita cu adevarat. Atât Maestrul, cât şi Fraţii ce-şi primesc în mod just salariile vor fi fideli Ordinului şi îşi vor îndeplini onest munca, indiferent daca e calificată sau nu şi nici nu vor ponta munca necalificată ca fiind calificată.

Nimeni să nu-şi arate invidia faţă de bunăstarea unui alt frate, nici să nu încerce să-l înlăture sau izgonească de pe un şantier, dacă a dat dovadă de capacitatea de a-şi îndeplini misiunea sa. Dacă unul dintre membrii corporaţiei a fost ales Supraveghetorul atelierului de sub conducerea Maestrului, el trebuie să fie loial fata de ambele părţi, atât faţa de Maestru, cât şi faţă de Fraţi, să supravegheze cu grijă lucrul în absenţa Maestrului spre folosul maestrului-arhitect, iar Fraţii trebuie să-i dea ascultare.Toţi membrii angajaţi trebuie să primesacă salariul cu plăcere fără să murmure sau să se răzvrătească şi să nu-l părăsească pe Maestru înainte de a se fi terminat lucrarea. Un frate mai tânar trebuie să fie instruit în lucru, pentru a preveni ca nu cumva, din lipsă de pricepere, să strice materialul de construcţie şi pentru ca dragostea fraţească să poată să sporească şi să dăinuiască.Toate uneltele necesare lucrului trebuie să fie aprobate de Marea Lojă.

VI. Despre comportare - şi anume - :

1. În Loja deschisă:

Să nu se formeze facţiuni aparte şi să nu se ducă tratative separate fără a fi obţinut permisiunea Maestrului. Să nu se vorbească despre ceva necuviincios sau nedrept.

Să nu se întrerupă luările de cuvânt ale Venerabilul Maestru sau a Supraveghetorilor, sau pe oricare alt Frate cu care Venerabilul Maestru se afla în dialog şi nici să nu se facă farse sau glume în timp ce Loja este preocupată cu treburi serioase şi solemne şi nimeni să nu se servească sub un pretext oarecare, de un limbaj necuviincios.

Se va acorda Venerabilului Maestru, Supraveghetorilor şi tuturor Fraţilor, indiferent de gradul lor, onoarea datorată şi vor fi trataţi cu stimă şi condescendenţă.

Daca s-a produs vreo plângere, Fratele găsit vinovat va fi supus judecăţii şi deciziei Lojei, care e forul de judecată de fapt şi de drept al tuturor acestor neînţelegeri prin Juriul Fratern (fie doar că se adresează cu recurs către Marea Lojă) şi în faţa căruia trebuie ridicate, dar în aşa fel, încât lucrul maestrului-constructor să nu fie întârziat între timp, în care caz se va putea pronunţa o hotarâre specială.

Însă nu se va merge niciodată la judecata profană în cauze ce privesc Francmasoneria şi fără ca Loja să fie convinsă de aceasta necesitate absolută şi inevitabilă.

2. După ce lucrările au fost închise, dar Fraţii încă nu s-au despărţit:

Fraţii se vor putea înveseli într-o agapă nevinovată, putându-se trata după posibilitatea materială, dar trebuie evitat orice exces şi un Frate să nu fie obligat să manânce sau să bea mai mult decât poate şi să nu fie împiedicat a se îndeparta, dacă treburile îl cheamă. În acelaşi timp, nu trebuie pronunţate expresii nepotrivite sau jenante sau să se creeze o situaţie neconformă cu buna cuviinţă sau ceva ce ar putea stânjeni o conversaţie liberă, liniştită, căci aceasta ar zdruncina armonia dintre Fraţi şi ar zădărnici scopurile Ordinului.

De aceea, să nu fie introduse prin poarta Lojei divergenţele sau certurile personale şi mai puţin înca disputele despre religie sau naţiune sau Constituţia statului (discuţii cu caracter religios sau politic) căci, în calitate de Fraţi Masoni, ţinem doar de religia generală mai sus menţionată a muncii şi a realizarilor în comun. De asemenea, toate fiinţele fiind create de Marele Arhitect al Universului, din Francmasoneria Universală fac parte Fraţi liberi şi de bune moravuri cuprinzând toate rasele, popoarele, limbile sau dialectele ei şi fiind cu hotarâre împotriva oricărui amestec în politică, care niciodată nu a folosit bunastarii Lojei şi nici nu va folosi vreodată.

3. Când Fraţii se întâlnesc fără să fie de faţă străini şi nu în Loja formată:

Trebuie să se salute unul pe celalalt cu stimă, potrivit instrucţiunii primite, să se folosească apelativul Frate. Fraţii trebuie să-şi împărtăşească reciproc cunoştinţele Artei Regale cu răbdare şi bunavoinţă unuia celuilalt, atât cât se va gasi util, fără să fie observaţi sau să se tragă cu urechea, şi fără ca vreunul să se creadă mai presus decât celălalt sau să reducă consideraţia ce s-ar cuveni oricărui Frate indiferent de gradul avut sau demnitatea îndeplinită.

Cu toate că toţi masonii între ei se consideră ca situându-se pe acelaşi plan, Masoneria nu diminuează nimănui nimic din onorurile obţinute mai înainte, ci din contră aceasta sporeşte încă cinstea sa. Trebuie să se acorde cinstea şi respectul care se cuvine şi trebuie să se ocolească relele moravuri.

4. În prezenţa străinilor ce nu sunt masoni :

Fraţii trebuie să fie precauţi în vorbele şi gesturile lor, pentru ca nici cel mai iscusit străin să nu fie în stare să descopere sau să găsească ceea ce nu este potrivit de a fi cunoscut de el. Uneori trebuie schimbat subiectul convorbirii şi condusă în mod inteligent spre onoarea şi cinstea Fraternităţii.

5. Acasă şi între vecinii vostri:

Fratii Masoni trebuie să se comporte aşa cum se potriveşte unui om amabil şi inteligent, dar mai ales să nu informeze familia, pe prieteni sau pe vecini despre treburile Lojei şi să existe un comportament cumpănit în mod înţelept conform cu onoarea proprie şi aceea a Vechii Fraternităţi, din motive care aici nu pot fi menţionate. Trebuie ca Fraţii Masoni să aibe în vedere binele propriu, neramânând prea mult timp adunaţi departe de casă, după ce orele Ţinutei de Loja s-au terminat. De asemenea trebuie evitate orgiile sau beţiile, pentru ca familiile Fraţilor Masoni să nu fie neglijate sau atinse în drepturile lor, iar Fraţii sa nu devină inapţi de a munci.

6. Comportamentul fata de un Frate străin :

Va fi cercetat cu luare aminte de felul în care indică înţelepciunea şi cunostintele masonice acumulate în gradul pe care il posedă, pentru a nu fi înşelaţi de un profan care ridică pretenţii false şi pe care Fraţii îl vor respinge cu dispreţ şi sfidare, fiind însă în acelaşi timp precauţi, ca să nu-i daţi vreun indiciu de recunoaştere.

Dar, daca descoperiţi că este vorba de un Frate cinstit şi adevarat, acesta va fi tratat ca atare şi dacă se găseşte în nevoie, va trebui ajutat, atunci cand exista această posibilitate sau i se va da orice îndrumare menită să-l ajute.

Daca este necesar şi posibil, va fi gazduit câteva zile sau va fi ajutat să-si găsească o gazdă. Fiecare Frate este obligat a face ceva în limita puterilor sale materiale. Un frate sărac, care este un om bun şi sincer, va trebui preferat faţă de oricare alt om, în condiţiuni egale. Fraţii vor trebui să fie patrunşi ăn orice situaţie de dragoste frăţească, piatră fundamentală şi finală, mortarul şi faima acestei Vechi Fraternităţi. Va trebui să evităm cu orice ocazie orice ceartă şi dezbinare, orice calomnie şi orice vorbă urâtă şi nici altora nu le va fi permis să calomnieze pe un Frate onorabil, ci trebuie apărată demnitatea acestuia şi să i se ofere bunele oficii fraţeşti, în tot ceea ce este compatibil cu onoarea şi bunăstarea fiecăruia, dar nu mai mult.

Şi dacă unul dintre ei va face o nedreptate, un Frate Mason, indiferent de gradul primit prin ritual, se va adresa Lojei din care face parte sau Lojei din care face parte acel Frate care a încălcat Principiile Moral Masonice. Dacă nu se va lua nici o masură acel Frate se va putea adresa organelor alese sau numite ale Ordinului, precum şi Conventului ei ordinar şi nu se va intenta vreo acţiune în justiţia statală, decât în condiţiile în care cauza nu ar putea fi altfel soluţionată.

În ceea ce priveste însă Fraţii, care se gasesc în proces, unul contra celuilalt, Maestrul Venerabil şi Fratii trebuie să-şi ofere în mod frăţesc mediaţiunea, dar dacă se dovedeşte că mediaţiunea nu-şi are rostul, ei vor continua procesul lor sau disputa juridică, fără ură sau înverşunare, altfel de cum se obisnuieşte, şi nu vor spune sau întreprinde nimic care ar putea nimici dragostea frăţească sau reluarea şi continuarea bunelor oficii, astfel ca toţi să poată vedea influenţa salutară a masoneriei, precum au procedat toţi masonii credincioşi, de la începutul lumii şi o vor face până la sfârşitul timpurilor.

AMIN ! AŞA SĂ FIE !

     media: 5.00 din 2 voturi

0 comentarii

20 Apr

MAESTRU VENERABIL ARESTAT LA GENEVA

adaugat in General on 20.04.08

Titulatura exacta a P2 este Raggruppamento Gelli Propaganda Due, care reia denumirea unei vechi loje torineze de elita, rezervata persoanei regelui Italiei. Pozitia lui Licio Gelli a inceput sa se clatine in anul 1976, cand este acuzat in fata procurorului Romei de "activitati criminale".

Cu toate acestea, vor trece cinci ani pana cand autoritatile italiene vor declansa ofensiva impotriva Venerabilului Gelli.

In martie 1981 se ordona perchezitionarea vilei lui Gelli de langa Arezzo. Este emis un mandat de arestare pentru spionaj politic, militar si industrial, un an mai tarziu Gelli fiind arestat la Geneva.
     media: 5.00 din 3 voturi

0 comentarii

20 Apr

TEORII

adaugat in General on 20.04.08

Se spune ca in acelasi an al infiintarii Lojei P2, 1966, Ceausescu ar fi fost initiat de fratii masoni ai lui Gelli, un personaj controversat si obscur. Despre nasterea acestei Loje exista doua versiuni.

Sunt voci care afirma ca misiunea lui Licio Gelli era aceea de a dezbina Occidentul si Organizatia Atlanticului de Nord (NATO), de a ajuta KGB sa patrunda in francmasonerie pentru a-si satisface unele interese politice si de a orchestra actiunile teroriste internationale.

Alte voci autorizate afirma tocmai contrariul: P2 ar fi fost infiintata cu scopul de a reprezenta "nucleul rezistentei" in fata unei ipotetice victorii a comunismului asupra Europei Occidentale.

Cert este ca Loja Propaganda Due s-a bucurat, la un moment dat, de circa o mie de sustinatori, intre care bancheri, mari industriasi, generali, politicieni, directori ai unor institutii de presa. S-au alaturat si Juan Peron, presedintele, pe atunci, al Argentinei, si Lopez Rega, mana dreapta a lui Isabel Peron (sursa de inspiratie a Elenei Ceausescu) etc.

Revenind la personalitatea masonica a lui Ceausescu, surse apropiate lui Gelli au declarat ca dictatorul devenise chiar "unul dintre pionii cei mai importanti ai operatiunilor acestei loje pe plan international, o mare personalitate politica si un mare mediator pe plan mondial". Cu toate acestea, nu exista o dovada clara a apartenentei lui Nicolae Ceausescu la P2.

Ciudat insa, anul 1966 a reprezentat inceputul scurtei perioade de "glorie" a lui Ceausescu, cand cancelariile occidentale si-au deschis portile, primindu-l cu onoruri pe conducatorul Republicii Socialiste. A fost perioada in care, aplaudat de Vest, regimul Ceausescu a primit un neasteptat sprijin economic.

Dar mai ales, a fost perioada in care acesta si-a permis sa sfideze Moscova in chestiunea "Primaverii de la Praga". "Nu cred ca poporul roman si-a rasturnat conducatorul. Judecatorii care l-au condamnat pe Ceausescu la moarte nu erau pregatiti, n-au fost in stare sa-i puna in fata problemele necesare, pe care nu pot sa vi le dezvalui, este secret.

" - Aceasta este declaratia succesorului lui Gelli in fruntea Lojii P2, facuta imediat dupa executia cuplului Ceausescu.
     media: 5.00 din 3 voturi

0 comentarii

20 Apr

MISTERELE MASONERIEI - PROPAGANDA DUE

adaugat in General on 20.04.08

Ceausescu a fost mason?

Se spune ca Ceausescu a fost mason sau ca a incercat cu disperare sa intre, din considerente politice, in randurile francmasoneriei occidentale.
ANCA ALDEA

Cunoscuta pretutindeni sub simpla denumire de P2, Loja se va transforma intr-o veritabila forta de influenta si coruptie politica, reunind sub aripa sa Mafia si Terorismul. Aceasta loja a aparut in Italia, in 1966, la initiativa generalului Giordano Gamberini, Mare Maestru al Marelui Orient din Italia.

Este o grupare elitista formata, la sugestiile lui Gamberini, de catre Licio Gelli, un fascist convins si sustinator al lui Benito Musollini. Din cauza afilierii sale la fascism, Gelli a capatat titlul de Maestru Venerabil, echivalentul italian pentru Mare Maestru, potrivit Enciclopediei cultelor si noilor religii, editata in America, in 1999.
     media: 5.00 din 3 voturi

0 comentarii

20 Apr

MASONI CELEBRI, DESTINE DIFERITE

adaugat in General on 20.04.08

CONSTANTIN ARGETOIANU
Dupa anul 1948, multi dintre masonii romani, care au ocupat diferite functii politice in perioada interbelica, au fost fost trimisi in puscariile comuniste, unde multi dintre ei au si murit. Unul dintre acestia a fost si Constantin Argentoianu (1871-1955).

Intre anii 1918 si 1928 el a fost, rand pe rand, ministru de Justitie, Finante, Interne, Agricultura, Industrie si Comert si pentru scurt timp chiar prim-ministru. In acea perioada a detinut si rangul de Mare Maestru si Mare Patron al Ordinului Masonic Roman. Cu toate acestea, Petre Tutea a relatat ca, intrebat fiind daca este mason, Argetioanu ar fi raspuns: "Fugi, ba, de aici.

Am fost, e un fleac".

CONSTANTIN ARGETOIANU


MIHAIL SADOVEANU
Scriitor si om politic, Mihail Sadoveanu (1880-1961) a fost mason inca din tinerete. In perioada interbelica a facut parte din Partidul Agrar. In 1926 a fost deputat, senator si presedinte al Senatului in 1931. Dupa cel de- al doilea razboi mondial a trecut de partea comunistilor, care i-au acordat o serie de inalte demnitati politice.

Nu i se cunoaste cu precizie locul si data la care a primit initierea masonica. Intre 1927 si 1930 a fost "Venerabil" al Lojei " Dimitrie Cantemir " din Iasi, iar din 1930 al "Lojii Moldova". Intre 1930 si 1935 a indeplinit urmatoarele demnitati masonice: Mare Maestru al Marii Loji Nationale din Romania, Pro Mare Maestru al MLNR si Mare Maestru al Francmasoneriei Romane Unite.

Vasile Sadoveanu, fratele sau, inginer agronom si scriitor a fost, de asemenea, mason.

MIHAIL SADOVEANU


ALEXANDRU PALEOLOGU
Nascut in anul 1919, scriitorul si eseistul Alexandru Paleologu a fost ales, in anul 1990, Mare Maestru al Marii Loje Nationale din Romania, cu sediul in exil la Paris. In acelasi an a fost ambasador la Paris al Romaniei post-comuniste.

Licentiat in drept in anul 1941, Paleologu a fost consilier al Comisiei romane pentru aplicarea Armistitiului (in 1944) si atasat de legatie in Franta (1946-1947). Distins om de cultura, el a colaborat la revistele "Gandirea", "Universul literar" si "Duminica".

La fel ca multi alti masoni romani, dupa 1948, si Alexandru Paleologu si-a petrecut cativa ani de viata in cumplitele puscarii comuniste.
     media: 5.00 din 3 voturi

0 comentarii

20 Apr

OMNIPREZENTI

adaugat in General on 20.04.08

Practic vorbind, nu exista eveniment sau personalitate a Romaniei moderne care sa nu fi avut legatura cu masoneria. In 1905, Masoneria autohtona avea in compunere Supremul Consiliu de grad 33 si Marea Loja Nationala, cu 20 de ateliere, dintre care doua in strainatate. In total, 618 membri. Toti marii politicieni erau masoni.

Unirea cea Mare, de la 1 decembrie 1918, s-a facut atat ca urmare a eroismului manifestat de soldatii romani pe front, cat si a "razboiului ascuns" dus de politicienii masoni pe "fronturile" invizibile.

La scurt timp dupa Reintregire, in 1919, Jean Pangal a infiintat Supremul Consiliu de Grad 33 al Romaniei Mari, iar la 1 mai 1923 a intrat in vigoare Constitutia si Regulamentul General al Lojilor.
     media: 5.00 din 2 voturi

0 comentarii

20 Apr

ULTIMII ANI DE GLORIE

adaugat in General on 20.04.08

Perioada interbelica a adus pe scena politica o noua generatie de masoni. I.G. Duca, Pan Halipa, Octavian Goga, Mihail Manoilescu, Take Ionescu, Nicolae Titulescu, Constantin Argetoianu, Mihail Ralea, C. Radulescu-Motru sunt cei mai cunoscuti. Incepand cu deceniul trei, in tara noastra a aparut insa un curent politic de extrema dreapta.

Pentru masoneria romana a fost inceputul sfarsitului. Cu toate ca in sec. al XVlll-lea si al XlX-lea, numerosi clerici de rang inalt ai Bisericii au facut parte din "fratii", incepand cu 1936, aceeasi biserica s-a indreptat contra masoneriei. In 1937, Carol al II-lea a interzis francmasoneria autohtona, obligand-o "sa intre in adormire" .

In 1940 a avut loc expozitia antimasonica organizata de Toma Petrescu, fost director al "Buletinului anti-iudeo-masonic". Masoneria romana a "reaprins luminile" in anul 1944, dar pentru putin timp: in 1948 a fost din nou interzisa, de asta data de comunisti. "Lumina" a fost insa mentinuta in exil, unde masonii romani au activat sub conducerea lui Marcel Schapira, ultimul Mare Comandor.

Pe 24 ianuarie 1993, intr-o ceremonie speciala, in Bucuresti, au fost "reaprinse luminile" Marii Loji Nationale din Romania. La 12 martie 1993, Marea Loja Nationala din Romania a acceptat ca pe teritoriul romanesc sa functioneze Ritul Scotian Antic si Acceptat. Pe 18 decembrie, in acelasi an, a fost promulgata la Alba-Iulia Constitutia Marii Loji Nationale din Romania.
     media: 5.00 din 3 voturi

0 comentarii

20 Apr

UN SECOL MASONIC

adaugat in General on 20.04.08

Franc-masoneria din Tarile Romane s-a extins in sec. al XlX-lea cand, devenind din ce in ce mai constienta de propria forta, boierimea autohtona a parasit vechile modele turcesti indreptandu-se catre Europa. Atunci, sub influenta Masoneriei Speculative, a aparut si la noi un puternic curent politic nationalist.

Prima sa manifestare a fost rascoala lui Tudor Vladimirescu, "racordat" la masonerie prin intermediul Etheriei. Incheiata dramatic, prin moartea lui Tudor, rascoala din 1821 a marcat totusi sfarsitul epocii fanariote si intrarea tarii noastre in perioada moderna.
     media: 5.00 din 3 voturi

0 comentarii

20 Apr

"LUMINA" DIN APUS

adaugat in General on 20.04.08

La inceputul sec. al XlX-lea, intelectualii romani aflati la studii la Paris au primit initierea masonica in cadrul Lojei Atheneul Strainilor. Vasile Alecsandri, Mihail Kogalniceanu , Ion Heliade Radulescu, C.A. Rosetti, fratii Golescu, Alecu Russo sunt doar cativa dintre acestia.

Intorsi acasa, au alcatuit "generatia pasoptista", implicata atat in Revolutia de la 1848, cat si in modernizarea politica a Principatelor. Lojile "Lumina", "Fraternitatea" ori "Fii Coloniei lui Traian" s-au infiintat si au activat la Bucuresti si la Iasi.

Lui Ion Ghica, ales "Venerabil" al acestor loje, i se mai spunea si "profesorul de cifru" pentru ca utiliza alfabetul masonic secret pentru a-si cripta corespondenta personala. Dupa infrangerea Revolutiei de la 1848, "fratiile" masonice romane si-au schimbat obiectivele, incepand sa pregateasca Unirea. In acest scop, "unionistii" s-au folosit de orice argument posibil.

Iar cel mai eficient a fost chiar apartenenta lor la Francmasonerie . In urma unor activitati politice laborioase, la 24 ianuarie 1859, primul domnitor al Principatelor Romane Unite a fost ales "Ilustrul frate Alexandru Ioan Cuza ", "Venerabil al Lojii Steaua Dunarii". Alegerea sa a fost favorizata de influenta Delegatiei Europene, compusa din masoni si condusa de "fratele" A. Carance.
     media: 5.00 din 3 voturi

0 comentarii

20 Apr

LOJELE ADUS

adaugat in General on 20.04.08

Francmasoneria propriu-zisa a venit in Tarile Romane, in sec. al XVlll-lea, pe timpul hulitilor domni fanarioti. Prima infiintata a fost "Loja de Galati", fondata in 1734, de italianul Anton Maria del Chiaro, secretarul particular al domnitorului Constantin Mavrocordat.

Ceva mai tarziu, Mavrocordat insusi a infiintat "Loja Moldova" al carei prim "Venerabil" a fost Prea Sfintitul Leon Gheuca, episcopul de Husi. Idealurile masonice au patruns de asemenea si in Ardeal. In 1767, la Sibiu functiona "Loja Sfantului Andrei cu cele trei Foi de Mare".

Unii istorici ai Francmasoneriei sustin ca Horea, capetenia rascoalei care a zguduit Ardealul in anul 1784, ar fi fost si el mason.
     media: 5.00 din 3 voturi

0 comentarii

20 Apr

"ROZICRUCIANUL" CANTEMIR

adaugat in General on 20.04.08

Prima personalitate romana care a facut parte dintr-o societate secreta europeana a fost Dimitrie Cantemir . Scurta lui domnie pe tronul Moldovei a fost un episod aproape minor. Calitatea care l-a propulsat in randul elitei a fost insa imensa lui cultura. Considerat un titan al civilizatiei romane, Cantemir a primit si recunoasterea celebrelor academii europene.

Se stie despre el ca a fost afiliat la Ordinul Rozicrucian, printre ai carui membri de onoare s-a numarat si Isaac Newton. O legenda, neconfirmata de istorici, spune ca, dupa moartea lui Cantemir, capul sau a fost inmormantat, cu onorurile cuvenite unui initiat, intr-un cimitir rozicrucian din Scotia.
     media: 5.00 din 3 voturi

0 comentarii

20 Apr

RITUL SCOTIAN VECHI/ANTIC SI ACCEPTAT

adaugat in General on 20.04.08

Este, alaturi de Ritul de York, cel mai raspandit in lume. Prestigiul Ritului Scotian provine de la legenda refugierii Templierilor pe aceste meleaguri, pe muntele Heroden, in vremea regelui Robert Bruce. Rozacrucienii pretindeau, de asemenea, ca spatiul sacru al Ordinului lor este Abatia Kilwining, tot din Scotia.

"Stramosul" Ritului Scotian este Ritul Imparatilor Orientului si Occidentului, fondat in 1758. Intre anii 1761 si 1767, acest rit ajunge peste Ocean. In 1801, la Charleston, Carolina de Sud, doi masoni anunta descoperirea unei Constitutii din 1786, elaborata la Berlin sub Frederick cel Mare.

Cei doi americani – John Mitchell si Frederick Dalcho, organizeaza primul Suprem Consiliu al Ritului, ca si toate celelalte organisme necesare. Cativa ani mai tarziu, Ritul se reintorcea in Europa si cucerea lumea intreaga. In Romania, Ritul Scotian Vechi/Antic si Acceptat este dominant.

Structura sa, conform Supremului Consiliu din Charleston, este: Loja Simbolica - Ucenic, Calfa, Maestru; Loja Perfectiunii – Maestru al Secretului, Maestru Perfect, Secretar Intim, Jude, Intendent al Cladirii, Ales al Celor Noua, Ales al Celor Cincisprezece, Print Ameth, Mare Maestru Arhitect, Arcul Regal al lui Solomon, Mare Ales, Mason Sublim si Perfect; Capitul Roza-Cruce – Cavaler

al Orientului, Print al Ierusalimului, Cavaler al Orientului si Occidentului, Cavaler Roza-Cruce; Consiliul Kadoshilor – Mare Pontif, Mare Maestru al Tuturor Lojilor Simbolice, Patriarh Noahit, Print al Libanului, Sef al Tabernacolului, Print al Tabernacolului, Cavaler al Sarpelui de Bronz, Print al Indurarii, Cavaler Comandant al Templului, Cavaler al Soarelui, Mare Cavaler Scotian al Sf.

Andrei, Cavaler Kadosh; Consistoriul – Mare Inspector Inchizitor, Sublim Print al Secretului Regal si Mare Suveran, Inspector General.

Varianta romana a Ritului da o atentie aparte distinctiei de Cavaler Comandor al Curtii de Onoare, care se acorda la gradul 32 si fara de care nu se poate face trecerea la gradul 33.

In mod traditional, francmasoneria regulara este deschisa doar barbatilor. Aceasta este o regula care coboara adanc in istorie, cand primii francmasoni au provenit din randul constructorilor, fiind, evident, barbati. Prin secolul al XVIII-lea incep sa apara si loji feminine, neregulare.

Conform istoriei masonice, prima femeie care a dobandit statutul de mason, in jurul anului 1732, a fost Onorabila Doamna Aldworth, din New Market, Cork.
     media: 5.00 din 3 voturi

0 comentarii

20 Apr

MISTERELE MASONERIEI – LA NOI

adaugat in General on 20.04.08

Multi romani considera Masoneria un adversar redutabil care trebuie anihilat prin orice mijloace. Istoria nationala contrazice insa categoric aceasta opinie.
Privind obiectiv, fara patima, trebuie sa recunoastem ca, in cele mai importante momente ale istoriei sale moderne, Romania a "beneficiat" de sprijinul, mai mult sau mai putin ocult, al Franc-masoneriei. Dar si ca majoritatea marilor noastre personalitati au primit, la un moment dat, initierea masonica.

Indiferent daca este vorba despre politicienii aflati la carma tarii in cele mai delicate momente ale istoriei ori de savantii si artistii care ne-au marcat civilizatia, aproape toti au avut legaturi stranse cu "Fratia".
     media: 5.00 din 3 voturi

0 comentarii

20 Apr

MISTERELE MASONERIEI - TREPTE SI GRADE

adaugat in General on 20.04.08

YORK, CEL MAI VECHI RIT DIN LUME
Ritul este maniera in care se desfasoara lucrarile masonice intr-o loja. De-a lungul vremii, incercarile de a defini ritul in Francmasonerie au fost uneori confuze, mai ales din cauza originii si evolutiei semantice a cuvantului. Termenul provine din latina, cu sens de "uz stabilit, ceremonie, forma legala, obicei".

Totusi, definitia religioasa a cuvantului – ansamblu de ceremonii care se practica intr-o religie – este cea mai apropiata de rit ca lucrare masonica. De aici, impresia gresita ca Masoneria este o religie. In Francmasonerie, cuvantul rit are doua intelesuri – este lucrare, adica "ansamblul de ceremonii si reguli care se practica intr-o loja", dar si structura ierarhica.

Acest ultim sens a fost conturat in 1758, in Franta, o data cu nasterea Ritului Imparatilor Orientului si Occidentului, numit si "al Perfectiunii". Aceasta structura de 25 de grade s-a autodenumit Rit, probabil cu intentia de a accentua conceptia unitara a riturilor ei de initiere si de trecere de la un grad la altul.

In prezent, in lume exista peste 100 de rituri masonice. Ritul de York este considerat cel mai vechi din lume, prima adunare a masonilor la York fiind consemnata in anul 926. In Legendele Gotice se relateaza si despre primul hrisov regal, semnat in acelasi an 926, de regele Athelstan din York. Acest hrisov statua organizarea Masoneriei.

Ritul de York detine un prestigiu inegalabil prin faptul ca a creat Masoneria Albastra (primele trei grade masonice pe care se sprijina toate riturile de perfectionare). Foarte important, Masoneria Albastra este cea care da acceptul deschiderii unui rit pe teritoriul pe care aceasta are jursdictie.

In secolul al XVIII-lea, Ritul de York adauga inca doua grade (Arcul Regal si Cavalerul Templier) Masoneriei Albastre. Actuala structura a ritului se contureaza in 1813, cand a primit in componenta si "grade cavaleresti".

Structura Ritului de York in Marea Britanie si Statele Unite contine, cu variatii locale, patru grade: Grade Mestesugaresti – Ucenic, Calfa, Maestru; Grade Capitulare – Maestru al Martorului, Fost Maestru Venerabil, Maestru Desavarsit, Mason al Arcului Regal; Grade Criptice – Maestru Desavarsit, Maestru Regal, Maestru Select, Maestru Superdesavarsit; Grade Cavaleresti –

Crucea Rosie, Cavaler de Malta, Cavaler Templier.
     media: 5.00 din 3 voturi

0 comentarii

20 Apr

FRATI MASONI DE NOTORIETATE

adaugat in General on 20.04.08

Cel putin dupa 1717, cand s-au reformat francmasonii, fratii se regasesc in marile sau micile schimbari ale societatii.

Unii au devenit de notorietate, cum a fost in cazul lui George Washington , primul presedinte al Statelor Unite, al lui Franklin Delano Roosevelt, cel de-al 32-lea presedinte al SUA, al lui Simon Bolivar, unul dintre cei mai mari generali din America de Sud , al lui Alexander Fleming, inventatorul penicilinei si castigatorul unui Nobel pentru Medicina in 1945, al lui Benjamin Franklin, unul dintre

semnatarii Constitutiei americane, Rudyard Kipling, laureat in 1907 al premiului Nobel pentru Literatura etc.
     media: 5.00 din 2 voturi

0 comentarii

20 Apr

FRATELE MARK TWAIN

adaugat in General on 20.04.08

Parintele literaturii moderne americane, Samuel Langhorne Clemens, cunoscut in intreaga lume ca Mark Twain, a fost la randul sau mason, initiat in 1861 in Loja "Steaua Polara nr. 71" din Orientul de Saint Louis, unde i-au fost acordate primele trei grade. Autor cu remarcabila viziune realista, Twain a imbinat perspectiva umoristica cu satira sociala, cu un vadit simt al observatiei exacte.
     media: 5.00 din 3 voturi

0 comentarii

20 Apr

STAN SI BRAN, IN ORIENTUL ETERN

adaugat in General on 20.04.08

Oliver Norvell Hardy, cunoscut publicului sub numele de Bran, era maestru mason trecut in Orientul Etern in 1957. A fost membru al Lojii Solomon, nr.20, din Jacksonville, statul Florida. A fost un vizitator cunoscut al Lojii Mt. Olive din orasul californian Hollywood. Si despre Stan Laurel se spune ca a fost mason.
     media: 5.00 din 2 voturi

0 comentarii

20 Apr

PRIMUL STAT MASONIC

adaugat in General on 20.04.08

Elitele isi atribuie rolul-cheie in acest conflict cauzat de taxele ridicate la comertul cu ceai. Revenind la George Washington, acesta a devenit primul presedinte american , intre 1789-1797.

Multi stiu ca Washington a fost, mai intai de toate, generalul Armatei Continentale americane, cel care a incheiat, in 1783, Razboiul de Independenta cu un succes rasunator, ale carui consecinte le traim si astazi. In cadrul Tratatului de Pace de la Paris, din 3 septembrie 1783, Declaratia de independenta conceputa de francmasonii Jefferson si Franklin a fost recunoscuta.

Formarea Marii Loji din Carolina de Sud este atribuita acestui moment din istoria Americii. Apartenenta la masonerie a lui Washington – inca din 1752 – l-a ghidat in viata si l-a ajutat sa ajunga acolo unde si-a propus. In 1797, intr-un discurs in fata Marii Loje din Massachusetts, generalul a promis ca va promova, prin orice mijloace, onoarea si prosperitatea Masoneriei.

Constitutia masonica elaborata, in 1786, cu doar un an inaintea Legii fundamentale a Americii prevedea, intre altele, ca in fiecare stat american sa existe o guvernare masonica, guvernata de un Consiliu Suprem de grad 33. Primul consiliu Suprem a fost creat la Charleston, in Carolina de Nord, sub denumirea Consiliul-Mama al Lumii.

La patru ani de la sfarsitul razboiului, masonii americani au redactat Drepturile Omului, document care, in opinia unora, ar fi servit drept model celebrelor Drepturi ale Omului si Cetateanului din Franta, din 1789 si, respectiv, 1793.
     media: 5.00 din 2 voturi

0 comentarii

20 Apr

DOCTRINA TRUMAN

adaugat in General on 20.04.08

In 1947, cand s-a trezit in imposibilitatea de a-si sustine coloniile din India si Burma, Marea Britanie si-a instiintat aliatul, Statele Unite, ca nu mai poate continua colaborarea. Cu o economie paralizata si capacitatea militara vizibil redusa, englezii s-au vazut nevoiti sa accepte ajutorul fratilor lor americani. Ajutor care nu a intarziat sa apara.

Acesta este momentul in care presedintele SUA de atunci, Harry S. Truman, a declansat ceea ce numim astazi razboiul rece. "Consider ca politica SUA trebuie sa fie aceea de a sustine popoarele libere cand rezista in fata unor minoritati inarmate si a unor presiuni externe care incearca sa le supuna", a declarat atunci Truman in fata Congresului american. Nu avea incotro.

Unicul atu al americanilor in fata lui Stalin era bomba nucleara . Parerile sunt insa impartite.

Se spune ca Truman a fost cel care le-a aratat francmasonilor ca bolsevismul devenise un inamic de necontestat. Motiv pentru care se instituise ideea ca orice francmason care ar fi colaborat cu regimul lui Stalin urma sa fie judecat pentru tradare.

Istorici ai masoneriei sustin astazi ca aceasta colaborare a continuat, in anumite limite, si ca rusii au obtinut bomba atomica cu ajutorul unor frati masoni tradatori. Motiv pentru care opt milioane de angajati ai guvernului american sunt luati la cercetat pentru a se gasi tradatorii. Mai tarziu, masonii americani au transmis Europei, prin vocea generalului George C.

Marshall, Mare Maestru al Districtului Columbia, ideea ca politica americana "nu este indreptata impotriva vreunei tari sau doctrine, ci impotriva foametei, saraciei, disperarii si haosului".

Declansarea razboiului rece reprezinta pentru francmasonerie un razboi intre loje si comunism, considerat "o masonerie in oglinda". Urmarile sunt cunoscute. Unele tari europene au adoptat planul propus de Marshall si au format Piata Unica, altele s-au indreptat spre URSS si au acceptat participarea la CAER.

Unele state au creat Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), iar altele, Tratatul de la Varsovia.

Cand Stalin reusise sa dea propriul contur Europei, Marea Britanie, Franta, Belgia, Olanda si Luxemburg erau pregatite pentru a pune bazele NATO.

In timp ce Stalin incerca sa cunoasca si sa alimenteze frictiunile din sanul francmasoneriei, premierul englez Winston Churchill declara, in 1948: "Cei 14 oameni de la Kremlin, care conduc aproape 300 de milioane de fiinte umane cu o autoritate arbitrara, mai mare decat a oricarui tar de la Ivan cel Groaznic incoace, si care au capturat aproape jumatate din Europa prin metode comuniste, acesti

oameni urasc prietenia lumii civilizate la fel de mult pe cat ii urasc ostilitatea" .
     media: 5.00 din 2 voturi

0 comentarii

20 Apr

MISTERELE MASONERIEI - TARAMUL FAGADUINTEI

adaugat in General on 20.04.08

Se spune ca Templierii au ajuns peste Ocean cautand un adapost impotriva urgiei declansate impotriva lor in Franta, in 1307. Taramul la care au ajuns, calauziti de o stea, l-au numit La Merica.

Potrivit legendelor masonice, toti presedintii americani sunt masoni. Cu o singura exceptie: J.F. Kennedy. Pana si democratia americana este considerata de tip mason. De altfel, despre Statele Unite se vorbeste ca despre primul stat masonic din istoria lumii.

Razboiul de Independenta al coloniilor engleze din America, desfasurat intre 1775 si 1783, a fost condus, pe plan militar si diplomatic, de un grup de masoni straluciti: George Washington , Thomas Jefferson, Benjamin Franklin. Fiecare cu personalitate puternica. Fiecare francmason.
     media: 5.00 din 2 voturi

0 comentarii

20 Apr

BONAPARTE A FOLOSIT MASONII

adaugat in General on 20.04.08

Francmasoneria a jucat un rol extrem de important la sfarsitul secolului al XVIII-lea si la inceputul secolului al XIX-lea. In Olanda, Germania, Austria si Italia, masonii englezi sau scotieni au creat organizatii puternice in ideea formarii Statelor Unite ale Europei.

In Franta, Napoleon Bonaparte, pe care unii il considera initiat in francmasonerie , si-a dat seama de forta acestei organizatii si s-a folosit de Marele Orient al Frantei pentru a-si satisface interesele.
     media: 5.00 din 3 voturi

0 comentarii

20 Apr

RENASTEREA MASONILOR EUROPENI

adaugat in General on 20.04.08

Anul 1848 este caracterizat pe de-o parte de o evolutie pozitiva neasteptata in randurile masonilor englezi, care si-au revenit ulterior de pe urma infrangerii suferite in America, si, pe de alta parte, de o continua aservire a masonilor francezi fata de autoritati.

Deveniti experti in "confectionarea" revolutiilor si in manipularea opiniei publice, masonii francezi au atras de partea lor armata si Garda Nationala, reusind sa castige cu usurinta revolutia de la 1848.
     media: 5.00 din 2 voturi

0 comentarii

20 Apr

CARBONARII LUI LA FAYETTE

adaugat in General on 20.04.08

Miscarea Carbonara din Italia, o societate secreta ce credea in emanciparea nationala a popoarelor europene asuprite, a inspirat Eteria greceasca si revolta lui Tudor Vladimirescu. Carbonarii si-au gasit repede adepti in Franta, fuzionand cu masoneria locala si derulandu-si activitatea sub bine cunoscutul La Fayette.
     media: 5.00 din 2 voturi

0 comentarii

20 Apr

O FOTOGRAFIE CELEBRA

adaugat in General on 20.04.08

Churchil, Roosevelt si Stalin dupa ce au impartit lumea la Yalta. Ceva mai putin cunoscut: toti trei au fost masoni
     media: 5.00 din 2 voturi

0 comentarii

20 Apr

CULORI MASONICE PE STEAGUL ITALIEI

adaugat in General on 20.04.08

In 1796, generalul Napoleon a daruit legiunii lombarde din Italia un steag in trei culori – verde, alb, rosu – care reprezinta culorile gradului 33. In 1870, acest steag devine, oficial, drapelul national al Italiei.

Fusese daruit de "protectorul masoneriei", Napoleon Bonaparte, care se folosea la maximum de lojile masonice militare, devenite atunci adevarate retele de spionaj si de propaganda.
     media: 5.00 din 2 voturi

0 comentarii

20 Apr

EXPERIENTA COMUNISTA

adaugat in General on 20.04.08

Cu un an inainte de sfarsitul razboiului, unele loji europene i-au oferit sprijin lui Lenin, in timp ce altele au optat pentru sustinerea lui Trotki. Desi Lenin nu dispunea de o sustinere financiara deosebita el a promis Germaniei, si a si reusit, sa scoata Rusia, condusa atunci de avocatul A. F. Kerenski, din razboi, prin tratatul de la Brest-Litovtk.

Urmeaza doua tentative de insurectie din partea bolsevicilor, ultima dintre acestea obtinand rezultatul scontat: rasturnarea de la putere a lui Kerenski, reusita revendicata de masoneria "revolutionara", din care faceau parte Lenin, Trotki si Stalin.

Instalarea comunismului, care preluase deviza masonica "ex oriente lux" ("lumina vine de la rasarit") si adoptase doua unelte – secera si ciocanul, altele decat cele folosite in zidarie, a adus cu sine sloganul mason al mijlocului de secol al XIX-lea, "Libertate, Egalitate, Fraternitate".

In fata crancenei perioade in care fratele Stalin masacra in stanga si-n dreapta, socialistii masoni au inchis ochii, sustinandu-i propaganda.

Si fascismul – sustin masonii – era atat de amestecat in francmasonerie incat, in 1923, Supremul Consiliu italian a solicitat membrilor sai sa opteze intre apartenta la Partidul Fascist si activitatea in loji.

Cel mai puternic francmason al secolului trecut, presedintele american Franklin Delano Roosevelt, a lansat, in 1943, principiul capitularii neconditionate a europenilor care isi manifestau ura fata de evrei. Atitudinea masonului Roosevelt se fundamenta pe disperarea milioanelor de evrei ingroziti de exterminarile si persecutiile confratilor lor din Europa.

Cel care beneficiaza de masurile americanului, "pecetluite" la Yalta, in 1945, este Stalin, care a acceptat infiintarea Ligii Natiunilor, in schimbul ocuparii Insulelor Kurile si a unei parti din Insulele Sahalin, dreptul de control asupra cailor ferate din Manciuria si a bazelor navale de la Dairen si Port Arthur. Miza a fost, si de o parte si de cealalta, mare.

Dupa o serie de rasturnari de situatie in intreaga Europa, fenomen revendicat astazi de francmasonerie, a luat nastere Liga Natiunilor, organizatia cunoscuta astazi sub denumirea de Natiunile Unite . Fiind de natura masonica, Liga Natiunilor era considerata atunci, ca si acum, unul dintre pasii primordiali pentru formarea unui guvern unic mondial.

In Germania, Adolf Schicklgrubber, alias Adolf Hitler, venise la putere, cu o doctrina antidemocrata. Se temea insa de bolsevism si de iudaism si lasa sa se intrevada mereu atitudinea sa anticomunista si antisemita. Era, pentru masoni, exemplul perfect al unui antimason, caci respingea orice principiu al acestei organizatii.

Cand Hitler a ocupat Polonia, al carei regim era net anticomunist, decizia sa fusese alimentata de razboiul din Spania, din 1936, tara condusa, in acele vremuri, de politicieni masoni. Pentru dictatorul nazist, razboiul din Spania fusese o repetitie a invaziei Poloniei, invazie care a dus la declansarea celui de- al doilea razboi mondial .

Nazismul are la origini o societate secreta numita Gruparea Thule, ale carei radacini sunt regasite, la inceputul secolului trecut, intr-o grupare afiliata francmasoneriei. Marele Instructor din Thule era Erik Hanussen, caruia francmasonii ii atribuie puteri paranormale si despre care se spune ca a reusit sa inoculeze oamenilor teoria spiritului vital si a rasei blonde.

Tot francmasonii sustin ca Hitler nu cunostea originile pseudo-predecesorului sau, dar probabil ca exista o puternica legatura spirituala intre cei doi.
     media: 5.00 din 2 voturi

0 comentarii

20 Apr

ATENTATUL

adaugat in General on 20.04.08

Planul "Mainii negre", considerat astazi modelul tipic al atentatului politic mason, avea sa duca la declansarea "razboiului sfant" intre Rusia si Austro-Ungaria. Desi atentatul a fost pus la punct pana la cele mai mici detalii, iar masonii implicati direct erau pregatiti sa-si dea viata, otravindu-se cu cianura, ceva nu a mers.

Analistii masoni sustin ca trei dintre complotisti au luat o doza insuficienta de substanta mortala si, astfel, au ajuns pe mainile politiei, marturisind despre implicarea societatii masonice in atentat. Se spune ca masoneria universala a pus la cale declansarea primei deflagratii mondiale pentru a desfiinta imperiile autoritare si a le inlocui cu sisteme democratice.

Desi termenul de "razboi sfant" este o sintagma folosita in contextul conflictelor religioase, masonii si-au insusit notiunea, denumind-o, prin vocea fratelui Andre Lebey, "o ocazie unica, ce ni se ofera pentru a reconstrui lumea mai rezonabil". Prima deflagratie mondiala urmarea si crearea Ligii Natiunilor, scop realizat cu ajutorul presedintelui american Thomas Woodrow Wilson.

Trei regimuri au fost desfiintate dupa primul razboi mondial : al kaiserului german Wilhelm al II-lea, al imparatului habsburg Carol I si al tarului rus Romanov.
     media: 5.00 din 2 voturi

0 comentarii

20 Apr

MASONI IN UMBRA A DOUA RAZBOAIE MONDIALE

adaugat in General on 20.04.08

Dat fiind contextul international de la inceputul secolului trecut si pecetea francmasoneriei aparuta mai peste tot in lume, exista voci care afirma ca primul razboi mondial a avut legatura cu aceasta organizatie.

Masonii pretind ca arhiducele Franz Ferdinand , despre care manualele de istorie ne spun ca a fost asasinat la Sarajevo in iunie 1914, ar fi fost condamnat la moarte, cu doi ani mai devreme, de catre francmasoni. Executia sentintei a fost acordata unei societati secrete sarbesti, numita "Mana neagra" sau "Unire si moarte", cu legaturi in francmasonerie .
     media: 5.00 din 2 voturi

0 comentarii

20 Apr

SAVANTII SI ARTISTII ROZICRUCIENI

adaugat in General on 20.04.08

Ordinul Rozicrucian (al crucii cu trandafir) a fost cel care a intermediat transformarea Masoneriei Operative in Masonerie Speculativa. Rozicrucienii planuiau reforma spirituala a lumii din punct de vedere politic, religios si stiintific.

Din acest ordin secret au facut parte atat mari savanti, precum Roger Bacon, Paracelsus, Isac Newton, precum si artisti la fel de renumiti, dintre care Dante Alighieri este cel mai celebru.

La sfarsitul secolului al XVIII-lea, masoneria patrunsese destul de repede si de adanc in casele regale europene. Revolutia franceza este marcata de Razboiul de Independenta din America, pe care regele Ludovic al XVI-lea l-a sustinut cu infocare, lucru care i-a adus moartea, dupa o condamnare a francmasonilor autohtoni.

Anul 1789, care a purtat semnatura idealului devenit slogan "Egalitate, Libertate, Fraternitate", a fost caracterizat de o serie de represiuni sau dictaturi sangeroase cauzate pe de o parte de nemultumirea poporului fata de legea fratilor masoni ajunsi la putere.

Se ajunsese la situatia in care francmasoneria, sub autoritatea Marelui Maestru Filip Egalitate, domina Franta, tara in care populatia era in mare majoritate analfabeta. Declansarea revolutiei a fost inevitabila.

Revolutionarii francezi, ai caror lideri au fost masoni, cu exceptia lui Robespierre, au redactat, in doua variante, Declaratia Drepturilor Omului si ale Cetateanului si au abolit privilegiile preotilor catolici, declansand astfel un conflict intre Biserica Romano-Catolica si Marele Orient al Frantei, conflict care dureaza si astazi.

Despre revolutia din 1848 si idealul sau "Libertate, Egalitate, Fraternitate", masonii sustin ca a fost castigata fara greutate, iar regimul lui Ludovic-Filip, schimbat. La putere este instalat Charles Louis-Napoleon, nepotul imparatului Bonaparte, mason si carbonar deopotriva.

La inceputul secolului al XX-lea, masoneria cuprinsese mai toate institutiile din Europa si din America. In Anglia, regele si premierul erau, in mare parte, francmasoni; in Franta, toti ministrii erau masoni; in SUA, francmasonii controlau toate institutiile statului .
     media: 5.00 din 2 voturi

0 comentarii

20 Apr

ADEVARATUL "CAVALER PARDAILLAN"

adaugat in General on 20.04.08

La mijlocul anilor ’60, actorul francez Jean Marais a interpretat intr-un film de aventuri rolul Cavalerului Pardaillan. Putina lume stie insa ca simpaticul personaj a existat si in realitate. Este vorba despre Pardaillan – duce de Antin – care in 1738 a fost ales mare Maestru al Masoneriei Franceze.

Era o perioada dificila, cand toate ritualurile secrete ale ordinului francez fusesera dezvaluite, iar Pardaillan a fost cel care a salvat onoarea "fratiei".
     media: 5.00 din 2 voturi

0 comentarii

20 Apr

BLESTENUL MARELUI MAESTRU TEMPLIER

adaugat in General on 20.04.08

O veche poveste medievala afirma ca, inainte de a fi ars pe rug, in 1314, Jaques de Molay, Marele Maestru al Templierilor i-a blestemat pe regele Filip cel Frumos si pe Papa Clement al V-lea, prevestind ca ambii vor muri la scurt timp dupa el. Lucru care s-a si intamplat.

De asemenea, traditiile masonice sustin ca decapitarea lui Luvovic al XVl-lea, in Revolutia de la 1784, ar fi fost ultimul "episod" al indeplinirii blestemului Marelui Mestru.
     media: 5.00 din 2 voturi

0 comentarii

20 Apr

Francmasoneria-In cautarea intelesurilor

adaugat in General on 20.04.08

Secreta, discreta, misterioasa si diabolica pentru neinitiati, Francmasoneria este o societate initiatica, cu caracter filozofic, fraternal, progresist si filantropic. Francmasoneria nu poate fi definita in cateva propozitii, nici macar intr-un volum. Aproape totul s-a schimbat in ultimul secol, dar atitudinea fata de Masonerie este si astazi la fel de confuza ca si in secolul XIX.

Pe undeva este usor de explicat aceasta situatie – majoritatea oamenilor nu are incredere in ceea ce nu intelege. Daca exista si o urma de elitism care-i exclude, atunci neincrederea se transforma lesne in antipatie, chiar in ura. Majoritatea, deci, poate doar sa speculeze despre secretele relevate membrilor acestei organizatii si despre ritualurile care se petrec in templu.

O cercetare a acestui subiect facuta din "exterior", adica de un profan, releva insa un lucru uimitor.

Majoritatea oamenilor stiu putine despre Francmasonerie si despre misterele acesteia, fapt care-i imparte in doua mari categorii: aceia care nu sunt masoni si se intreaba care sunt acele secrete, si aceia care sunt masoni si care se intreaba si ei care sunt secretele! In esenta insa, a incerca sa patrunzi misterele Francmasoneriei nu este altceva decat o intreprindere folositoare, care te poarta

inapoi in negurile vremurilor. Paradoxal, dupa ce ai citit volume si tratate despre Francmasonerie, ramai in continuare nedumerit. In acelasi timp insa, esti bucuros ca ai invatat, sau ca ti-ai reamintit, istoria. Tot e un castig! "Pentru primul grad, explicatia tabloului Lojei incepe cu observatia ca intotdeauna a existat o legatura intre practica francmasonilor si cea a vechilor egipteni.

(…) Foarte posibil, caci lumea este cu mult mai batrana decat ne inchipuim, iar francmasoneria poseda cele mai vechi ritualuri din cate exista" - Charles W. Leadbeater: "Francmasoneria – rituri si initieri"
     media: 5.00 din 2 voturi

0 comentarii

20 Apr

'OFICIALIZAREA' SECRETULUI

adaugat in General on 20.04.08

Prima Mare Loja a Francmasoneriei Speculative s-a infiintat in Anglia anului 1717 cand, de ziua Sf.Ioan, patru loje londoneze s-au unit sub conducerea Marelui Maestru Anthony Sayer, ultimul Mare Maestru operativ care provenea din randul breslelor de constructori. In anii care au urmat, Masoneria speculativa s-a extins in restul Europei si treptat in intreaga lume.

Incepand cu anul 1742, nobilii inclusi in Francmasonerie n-au mai acceptat doar trei grade de initiere.

Treptat, gradelor de "ucenic", "calfa" si "maestru" li s-au adaugat o multime de "grade superioare", al caror numar ajunge la 33, dar si ritualuri din ce in ce mai complexe, care fac trimitere la o istorie legendara, aproape mitica a ordinului, ale carui inceputuri sunt plasate in antichitatea timpurie si, intr-unele din cazuri, chiar inainte de facerea lumii.

De atunci si pana acum, Francmasoneria s-a impartit intr-o multitudine de "rituri", "ordine" si "fratii". Cele mai multe dintre acestea sustin ca nu urmaresc decat perfectionarea individuala a adeptilor si neaga orice implicare in politica.

Si, cu toate ca reprezentantii acestor ordine nu au iesit aproape nici o data in strada, cu arma in mana, Francmasoneria s-a aflat aproape intotdeauna in locurile unde s-au "forjat" marile evenimente sociale si politice care au influentat soarta Europei, si de foarte multe ori a intregii lumi.
     media: 5.00 din 2 voturi

0 comentarii

20 Apr

'TOVARASII' EVULUI MEDIU

adaugat in General on 20.04.08

O alta componenta, care va avea un rol deosebit de important in organizarea Franc-Masoneriei in formele pe care le cunoastem acum, a fost "Camaraderia". Denumirea ei in limba franceza este "Le Compagnonnage", termen care aminteste intr-un mod tulburator pe cel de "tovaras", care va avea timpul sau de glorie, mult mai tarziu, in regimurile comuniste.

In secolele XlV-XV, "Camaraderia" era o forma internationala de asociere a calfelor, cu ritualuri deosebit de conservatoare, limbaj secret, simboluri proprii (printre care se numarau compasul si echerul), o mitologie aparte, cantece de razboi si rituri funerare specifice. Ulterior, majoritatea acestor aspecte au fost preluate de catre Francmasonerie .

In secolele XVl-XVll, schimbarea "modei" in constructii a adus dupa sine descresterea importantei "Masoneriei Operative", care va fi inlocuita, treptat, de catre "Masoneria Speculativa". Adica "Francmasoneria" de astazi, o asociatie initial secreta, care tinde in mod constant sa devina doar "discreta".
     media: 5.00 din 2 voturi

0 comentarii

20 Apr

PRELUAREA "STAFETEI"

adaugat in General on 20.04.08

Disparitia Ordinului Templier, desfiintat in 1307 de regele Frantei Filip al lV-lea cel Frumos, nu a afectat intr-un mod catastrofal existenta asociatiilor de constructori. Initial, ei s-au grupat in jurul ordinului calugaresc al Cavalerilor Ioaniti, care le-au permis sa-si pastreze privilegiile dobandite pe timpul Templierilor.

In acelasi timp, mesterii constructori au preluat majoritatea ierarhiilor, ritualurilor si legendelor Templierilor. Mai mult decat atat, le-au inclus in propria organizare, transmitandu-le pana in zilele noastre. Chiar si acum, ierarhia Masoneriei scotiene include, in initierea de grad 33, titlul de Cavaler Templier.

Pe de alta parte, in acea perioada extrem de tulbure, multi Cavaleri Templieri au scapat de prigoana lui Filip cel Frumos deghizandu-se in constructori si intrand in breasla lor. Fapt care a adus dupa sine o veritabila "transfuzie" de sange "albastru" pentru "Masonera Operativa", dar si o aura aparte de noblete.
     media: 5.00 din 2 voturi

0 comentarii

20 Apr

"CONEXIUNEA" TEMPLIERA

adaugat in General on 20.04.08

Sec. al Xlll-lea a adus cu sine cresterea importantei constructorilor si a asociatiilor lor profesionale. Constructia de catedrale devenise un fel de "moda", extinsa in majoritatea tarilor din Europa de vest si, pentru prima data, numarul calfelor, al ucenicilor si maestrilor a depasit in amploare ordinele monahice.

Daca pana atunci calugarii erau cei mai multi, dar si cei mai buni constructori, acum laicii incep sa devina majoritari in bresle, ajungand sa ocupe inclusiv functia de Mare Mester. Chiar si in aceste conditii, constructorii "mireni" au ramas grupati in jurul ordinelor calugaresti.

Iar dintre acestea, cel mai important era, pe atunci, Ordinul Templier, calugari – cavaleri, care au jucat un rol deosebit in istoria Masoneriei.

Organizati pe baze aproape militare, Templierii aveau toate caracteristicile unei societati oculte, amestec de "fratie" secreta si organizatie politica internationala .

Aveau o ierarhie complexa, in fruntea careia se afla Marele Maestru al ordinului, uniforma proprie, un cod etic caracteristic, ritualuri religioase specifice, precum si parole si coduri secrete, care ii ajutau sa se recunoasca in absolut orice situatie.

Implicati intr-un proiect grandios de schimbare a organizarii politice a intregii Europe, Templierii au avut un rol deosebit si in edificarea unor catedrale celebre, dand astfel de lucru asociatiilor de constructori. In acea perioada s-a structurat asa-numita "Masonerie operativa", grupare profesionala secreta a celor mai buni constructori.
     media: 5.00 din 2 voturi

0 comentarii

20 Apr

VECHEA TRADITIE ROMANA

adaugat in General on 20.04.08

Istoricii considera ca asociatiile feudale de mestesugari erau urmasele directe ale "colegiilor" romane. La fel ca premergatoarele antice, ghildele si breslele specializate aveau o organizare deosebit de riguroasa.

Scopurile acestei organizari, urmarite cu strictete, erau atat pastrarea "secretelor meseriei", cat si elaborarea unei ierarhii riguroase, in care fiecare membru avea posibilitatea sa ocupe exact locul cuvenit, in conformitate cu maiestria sa profesionala. In corporatiile de constructori, treptele ce trebuia parcurse erau: "calfa", urmata de cea de "ucenic".

Dobandirea titlului de "maestru" reprezenta consacrarea deplina in cadrul ierarhiei. Transformate in grade de initiere, aceste "trepte" au fost pastrate si incluse si in ierarhiile masonice.

Scopurile avute in vedere de aceste organizatii profesionale se realizau mai usor in sanul unor societati inchise, unde transmiterea tainelor meseriei se facea in cadru solemn, a carui complexitate se apropia de rigoarea ritualului religios. Simbolurile specifice mestesugului erau ascunse de ochii profanilor sub imaginea simbolurilor biblice "contaminate" cu elemente ale unor credinte.

Aura de taina era completata prin folosirea unei vestimentatii specifice, care marca apartenenta la grup, a unor limbaje secrete, precum si a unor parole si semne de recunoastere utilizate atunci cand membrii "corporatiei" nu se cunosteau personal.
     media: 5.00 din 2 voturi

0 comentarii

20 Apr

CALUGARII ZIDARI

adaugat in General on 20.04.08

In perioada de inceput, maestrii constructori aveau o situatie privilegiata, datorita stransei lor legaturi cu Biserica. Impresionantele catedrale gotice, ridicate in vestul Europei, au fost adevaratele embleme ale civilizatiei medievale.

Iar extraordinarele cunostinte de arhitectura ce trebuiau stapanite au facut din constructori niste veritabili savanti, fara de care nici unul dintre acele edificii impunatoare nu ar fi existat. Intr-o perioada in care majoritatea populatiei era analfabeta, singurii care stiau carte si erau in stare sa inteleaga si sa puna in practica subtila stiinta a arhitecturii erau chiar calugarii.

Astfel se face ca dintre ei s-au recrutat cei mai eficienti constructori de catedrale. In lucrarea "Francmasoneria, o noua viziune asupra istoriei lumii civilizate" (carte care care ne-a oferit o mare parte din informatiile pe care le folosim aici), autorii Radu Comanescu si Emilian M.

Dobrescu, specialisti care si-au dedicat ani buni din viata studierii istoriei ordinului Masonic, afirma: "Prima atestare certa privind capacitatea de organizare a breslei constructorilor ne-a parvenit inca din sec. X, cand regele englez Athelstan le-a oferit mari privilegii zidarilor liberi, iar fratele sau, Edwin, a ajuns chiar seful acestora (Mare Mester)".

In anul 926, organizatiile de constructori s-au intrunit in orasul York unde au alcatuit prima Constitutie profesionala. Incepand cu acea perioada, York-ul a devenit centrul traditional, emblema Masoneriei engleze. In anii care au urmat, titlul de "Mare Mester" s-a acordat unor personalitati importante din regatul britanic.

In anul 960, titlul a revenit lui Dunstan, arhiepiscop de Canterbury, iar in 1041 regelui Edward Confesorul.
     media: 5.00 din 2 voturi

0 comentarii

20 Apr

MISTERELE MASONERIEI -IN ADANCURILE ISTORIEI

adaugat in General on 20.04.08

Istoria oficiala atribuie Francmasoneriei o vechime de trei secole. Traditia masonica in schimb, ignorand aceasta cronologie "scurta", isi plaseaza inceputurile undeva intre mit si realitatea istorica. Legenda si vechile documente delimiteaza astfel existenta unui ordin ocult, considerat adeseori conducatorul din umbra al omenirii.
Chiar si la o privire grabita se observa ca denumirea generica de Francmasoni face trimitere la vechile confreerii de constructori care au existat, in vestul Europei, in cursul Evului Mediu. Este vorba, mai ales, de constructorii de biserici si catedrale, constituiti in asociatii profesionale, care isi transmiteau, de la maestru la ucenic, toate secretele meseriei.

Indiferent daca acesti spe-cialisti erau numiti "Franc-Macon" in Franta, "Freemason" in Anglia, "Freimaurer" in Germania ori "Liberi Muratori" in Italia, numele lor atrage atentia asupra a doua aspecte: faptul ca este vorba despre zidari (constructori) si faptul ca acestia erau liberi, adica nu erau obligati sa plateasca cele mai multe din darile specifice feudalismului.
     media: 5.00 din 2 voturi

0 comentarii

Beautiful singles in your area. Meet them now!